Fuente Tojar en omgeving

 

Fuente Tójar, Spanje – Andalusië, thuis van La Cubertilla

Fuente Tójar is misschien niet de plaats waar je het eerste aan denkt als je in Andalusië op vakantie gaat, maar door de gunstige ligging, vlak bij natuurgebied en tussen de belangrijkste steden, is het zeker een plaatsje van waaruit je alle kanten in kunt. Het biedt weinig voorzieningen maar er drie kleine supermarkten, drie bars waar men ook tapas serveert en een geldautomaat; de bar / restaurant, onderdeel van het gemeentelijke zwembadcentrum, serveert ook verschillende tapas. Fuente Tójar ligt het dichtst bij de stad, de barokke parel Priego de Córdoba, de stad met de meeste voorzieningen in de regio. Vanaf Fuente Tójar is Priego de Córdoba in minder dan 15 minuten te bereiken.

 

Priego de Córdoba

De hoofdstad van de regio Subbética, biedt een fantastische locatie op een plateau met uitzicht op de Subbética-bergketen. Hoewel de geschiedenis van Priego meer dan 8.000 jaar oud is, kwam de stad in de achttiende eeuw op de voorgrond, toen de rijkdom van de zijde- en textielindustrie de bouw of verbouwing van de barokke kerken en gebouwen waarvoor het beroemd is, financierde. De meeste monumenten van Priego bevinden zich op loopafstand van het oude centrum, gebouwd aan de rand van het plateau rond het Moorse kasteel uit de dertiende eeuw.

In Priego de Córdoba heb je een prachtige historische wijk, Barrio de la Villa, en een barokke fontein Fuente del Rey.

De wijk Barrio de la Villa stamt uit de tijd dat de Moren hier woonden. Het is het oude centrum van Priego de Córdoba. Barrio de la Villa is deels ommuurd en bestaat vooral uit kronkelige straatjes met witgekalkte huisjes. Dit plekje is romantiek ten top! Als bezoeker is een wandeling door deze van oorsprong Arabische wijk een ontdekkingstocht van mooie plekjes. Het hoogtepunt is wat ons betreft Balcón del Adarve. Deze boogvormige straat ligt aan de noordoostelijke kant van het dorp. Door de hoogte van 55 meter is er een vrij panoramisch uitzicht ontstaan over de omgeving van Priego de Córdoba.

Via de mooie straat Calle del Rio kun je naar de Fuente de la Salud en de Fuente del Rey lopen. Onderweg zie je een aantal fraaie en soms statige Andalusische panden. De twee fonteinen stammen uit de zestiende en het begin van de twintigste eeuw. De plek waarop ze liggen wordt vooral door de imposante Fuente del Rey als één van de mooiste plekjes binnen Priego de Córdoba gezien. Sommige toeristen rijden zelfs speciaal vanwege de fonteinen naar Priego toe.

 

Jaén

Jaén is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, in de regio Andalusië, op 573 m hoogte ten zuiden van de Guadalquivir. De stad is gelegen in het belangrijkste olijven producerende gebied in Spanje. Er is grootschalige handel in en verwerking van olijven. De stad heeft zichzelf uitgeroepen tot Wereldhoofdstad van de olijfolie, dankzij de grote hoeveelheid olijfboomgaarden in de provincie. Het Provinciaal Museum is bekend om de archeologische vondsten en de beeldende kunst. Er is ook een etnologisch museum. In de stad zijn nog talrijke resten uit de Moorse bezettingsperiode te zien. Er zijn delen van de oude Moorse vestingwerken, een waterbekken en een oude minaret bij de kerk Santa Magdalena (15de eeuw), in mudéjarstijl, en baden uit de 10de-11de eeuw.

Jaen kent spectaculaire natuurparken en indrukwekkende culturele routes. Het is daarnaast bekend vanwege de beroemde olijven die hier worden verbouwd, waarvan tevens een exceptioneel lekkere olijfolie wordt gemaakt.

 

Ligging :

Cordoba ligt op 84 km (ongeveer 1 uur rijden)

Granada ligt op 94 km (ongeveer 1,5 uur rijden)

Malaga ligt op 151 km (ongeveer 1 uur en 3 kwartier rijden)

Mortil (strand en zee) ligt op 150 km (ongeveer 1 uur en 3 kwartier rijden)

Sevilla ligt op 204 km (ongeveer 2 uur en een kwartier rijden)

Jaén ligt op 41 km

De dichtstbijzijnde luchthaven is Federico Garcia Lorca Granada-Jaen, op 46 km van de accommodatie.

 

Bezienswaardigheden :

Granada : Alhambra, Generalife, Kathedraal, Capilla Real, El Bañuelo en de wijken El Albacaicin en Sacromonte

Cordoba : Mezquita, Alcázar de los Reyes Cristianos, Puerta del Puente en Puerta Romano, Torre de la Calahorra en de Juderia (Joodse wijk)

Malaga : Alcazaba, Museo Picasso, Kathedraal van Málaga, Teatro Romano en Calle Marqués de Larios

Antequera : El Torcal (wandelroutes tussen kalksteenformaties)

Caminito del Rey : Koningspad (wandelroute door een kloof over een tegen de rotswand aangebouwd wandelpad. Ruim van te voren reserveren). http://www.caminitodelrey.info

Iznajar : Het stadje Iznajar en het meer.

Tips :

Voor vluchten : Ryanair, Transavia of Vueling

Voor auto’s : Hertz, Goldcar, Avis, Sunnycars, Firefly of Budget

Tickets voor Alhambra of Mezquita : Ticketguide, Spaansesteden.nl, Andalusia.ticketbar, Mezuitqdecordoba.org of getyourguide

 

Activiteiten:

Ontdek de Subbética Cordobesa in het hart van Andalusië

Het natuurpark Sierras Subbéticas  is een natuurgebied ten zuiden van Córdoba, in het hart van Andalusië. Het is een bergachtig gebied met bergketens (bijvoorbeeld de Sierra de Cabra met als hoogste punt El Pichacho op 1217 meter), uitgestrekte valleien, meren, olijfbomen, amandelbomen, typisch mediterrane vegetatie en veel verschilende dieren. Rondom de Sierras Subbéticas liggen de gemeenten Almedinilla, Benamejí, Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Encinas Reales, Fuente Tójar, Iznájar, Lucena, Luque, Palenciana, Priego de Córdoba, Rute en Zuheros. Samen met het natuurpark vormen zij het toeristische gebied “La Subbética Cordobesa”, de Subbética van Córdoba. Een gebied dat rijk is aan natuur én cultuur. Hier proeft u het échte Andalusië met zijn ontspannen levensstijl, heerlijke gastronomie, Moorse invloeden etc.

 

Vía Verde Subbética

De Via Verde Subbetica, een wandel- en fietsroute door de provincie Córdoba (Andalusië)

Door de Subbética Cordobesa loopt een oude spoorlijn, die vroeger vooral gebruikt werd om olijfolie mee te transporteren. Deze spoorlijn is echter al vele jaren niet meer in gebruik. Het is één van de spoorlijnen die omgebouwd is tot een “Vía Verde”, oftewel een “Groene Weg”: een stuk oude spoorlijn die nu gebruikt wordt als wandel- en fietspad. De Vía Verde door de Subbética Cordobesa heet heel toepasselijk “Vía Verde Subbética”. Het is een prachtige route van 56km lang die gaat langs olijfboomgaarden, grotten en kastelen, over metalen viaducten, door het natuurpark Sierras Subbéticas en een aantal van bovengenoemde dorpen en voorbij het natuurreservaat Laguna del Salobral. Uitgebreide informatie over de Vía Verde Subbética vindt u op de website van Vías Verdes

Wandelroutes in La Subbetica

1 Van Cabra naar Horconera, vanuit Priego de Corboba over de berg top Tiñosa naar Cabra

2 Cañon rio de Bailon, vanuit Carcabuey naar Zuheros via Navazuelo, Fuentefria en door de vallei de Bailon.

3 Carcabuey  naar Pico Bermejo,  vanaf de berg top Pico Bermejo naar de toppen genaamd Lobatejo, Peñon de Nervo enz, enz

4 Sendero de Buitreras. een wandelroute die u  langs de locaties brengt vanwaar u de gieren kunt bekijken.

5 Via Verde del Aceite, is een oude spoorweg die nu echter gebruikt wordt voor wandelaars en waar u ook zeer goed kunt fietsen.

Het is een oude spoorweg van Puente Genil die u helemaal naar Linares in de provincie Jaen brengt. op verschillende locaties kunt u op de oude spoorweg komen zoals b.v. Lucena, Cabra, Estacion ( met restaurant ) de Luque, Zuheros, Alcaudete, Martos, Jaen.

 

Feestdagen :

19 maart San Jose

Deze dag was traditie in Fuente-Tójar, om te eten met familie en vrienden naar de plaats genaamd “La Zarzuela”, maar sinds in 1974 de “Hermitage van San José” werd gebouwd in de Cerro de la Mesa, werd dit de plaats om dit feest te vieren en om er de dag door te brengen, te barbecueën, de heilige te bezoeken en te genieten van de uitzichten die deze plek ons biedt.

15 mei Real Fair

De Real Fair van Fuente-Tójar duurt vier dagen, altijd inclusief 15 mei (Patron feest), en de rest van de dagen zijn variabel, zodat het altijd samenvalt in het weekend. Tijdens de beurs vinden we een breed programma van activiteiten voor alle leeftijden … cultureel, muzikaal, sport, enz … In dit festival vinden we een van de meest unieke en oude tradities van de provincie Cordoba, de San Isidro dansers, die in aantal van acht en gekleed in bedrukte rokken en kleurrijke papieren hoedjes, dansen op verschillende gelegenheden, met de begeleiding van gitaren, castagnetten, tamboerijn en viool, voor het beeld van San Isidro Labrador tijdens de tournee van de processie die plaatsvindt op 15 mei.  Deze dans behaalde in Madrid in de jaren 60 de Eerste Nationale Prijs van Oude Dansen.

Het 1ste weekend van Augustus, Fiesta de “La Cruz” de la Cubertilla.

Dit feest wordt het eerste weekend van augustus gevierd in een kleine verspreide gemeente. Bezoekers van verschillende gemeenten komen hier naar de processie ter ere van het Heilige Kruis, om te genieten van de muziek van het orkest. Het is de moeite waard om de race van de paarden te noemen, een merkwaardige en opvallende activiteit die al enkele jaren plaatsvindt. Dit feest wordt op het pleintje bij “La Cubertilla” gevierd, dus mocht je dat weekend gast zijn kun je er te voet naar toe, maar kan het ook zijn dat je last hebt van het geluid ‘s nachts.

 

Het 2de weekend van Augustus, Fiesta de “La Alcaparra”.

Dit unieke festival wordt gevierd in het tweede weekend van augustus. Dit festival wordt gehouden sinds de late jaren ’90 en kwam uit het idee van vrienden, die er een soort van eerbetoon van maakten aan alle emigranten die al jaren Fuente-Tójar verlaten op zoek naar werk. Dit feest was in eerste instantie slechts een bijeenkomst van vrienden die samen een maaltijd deelden. Ook werden de buren erbij betrokken, en zo is het zo langzamerhand in de loop der jaren een van de meest bezochte festivals in de regio geworden. Jaren geleden schiep de-Cultureel Gastronomisch vereniging “Vrienden van het Caper” en zijn leden, met de medewerking van de gemeenteraad, die verantwoordelijk is voor het organiseren van een dergelijk feest, de eigenaardigheid dat op zaterdag een maaltijd voor iedereen wordt voorbereidt. De mensen die een kaartje kopen voor een symbolische prijs, krijgen een mok en een bord. Men kan het gerecht dat is voorbereid die avond ophalen en genieten van gratis bier, sangria en frisdranken. Een ander uniek onderdeel van dit festival is de parade van “la borriquita del vino” die door de straten van de stad rijdt, vergezeld door een charanga die snuisterijen en geschenken onder kinderen verspreidt.